Een Travellerspoint blog

De Andes in...

We starten ons Peru avontuur in Huaraz, een mijnersstad gelegen aan de voet van de bergketens oftewel Cordillera’s op een hoogte van 3100m. Hier waren we 3 jaar geleden ook en dus voelt het een beetje aan als thuiskomen. We maken een sport van menu hunting: in de lokale restaurants vind je menu’s voor 3 tot 6 sol (1 tot 2 euro) welke bestaat uit een stevige soep, een hoofdgerecht en een zoet sapje. Zit er veel lokaal volk dan weet je dat het én lekker is én ‘veilig’. We doen er enkele acclimatisatietochtjes: een rustig tochtje vanuit de ruïnes van Wilcahuain en een stevigere wandeling naar Lake 69 op 4600m. Opnieuw voor ons bekend terrein, al is het er deze keer aan het sneeuwen terwijl we 3 jaar geleden een kort maar krachtig zwemmeke deden in dit ijskoude gletsjermeer.

Huaraz_02.jpg

In een nostalgische maar romantische bui wandelen we eens voorbij ons hotelleke van toen en doen mekaar er nog eens goed binnen ;-) Al geraken we niet verder dan de stoep want de prijs ligt deze keer net iets boven ons budget.

In tegenstelling tot Nepal slagen we er in onze trekking te boeken op 1 dag. Ook hier zijn er enorme verschillen in prijs. Als je bereid bent met een groep Israëlieten mee te gaan, ben je weg voor nog geen 17 euro per dag. Wees dan wel voorbereid op een zeer grote groep, op het feit dat ze niet-Israëlieten uitsluiten, discussiëren voor het minste en te weinig eten hebben tegen het einde van de trekking… Wij bedanken dus vriendelijk en kiezen voor Huascaran Adventure, een middenklasse, omdat we zeker willen zijn dat de ezeltjes goed behandeld worden, dat de gids, kok en arriero (ezeldrijver) voldoende betaald worden en dat de service in orde is.

Huayhaush_12.jpg

Elf dagen lang genieten we van de pracht van de Cordillera Huayhuash. We zijn met een groepje van 5; wijzelf uiteraard, de Brit Chris en 2 Braziliaanse meisjes. Verder worden we begeleid door gids Lydia, kok Camilo en arriero Nicol. Iedere dag moeten we een colleke over, twee keer over meer dan 5000m.

Huayhaush_26.jpg

Geen enkele keer slapen we onder de 4000m. Het duurt wel 5 dagen voor we er ten volle van kunnen genieten omwille van de typische hoogtekwaaltjes (hoofd- en nekpijn, misselijkheid en slappe benen). Maar eens dat achter de rug worden we overweldigd door het fenomenale samenspel van kleuren, het wandelen langs prachtige gletsjermeertjes omgeven door witte pieken en het onbeschrijfelijke gevoel om je temidden van al dit schoons te bevinden…

Huayhaush_23.jpg

We horen om de zoveel tijd een stuk gletsjer naar beneden kletteren. Zo vaak dat het ons verbaast dat de gletsjers eigenlijk niet nog sneller verdwijnen ;-) Behoorlijk indrukwekkend! Niet minder onder de indruk zijn we wanneer we het basecamp en de gletsjer zien waar Joe Simpson een enorme strijd leverde na de beklimming van de Siula Grande.

Huayhaush_32.jpg

Halverwege de trekking is het heerlijk ontspannen in enkele natuurlijke hotsprings, terwijl de kille wind rond onze oren waait. Een groepje Frans-Belgische leeftijdsgenoten doet hetzelfde traject en vormen aangenaam gezelschap. Onze kok verwent ons iedere dag met een heerlijke salade als lunch een gevarieerde menu als avondmaal. Zo’n luxetrekking, niet slecht! Als voorbereiding op de laatste avond kopen we een lam dat vakkundig wordt geslacht door Nicol. Onze kok wil immers Pachamanca maken, een soort barbecue die bestaat uit verhitte stenen waarop zowel patatjes als gemarineerd lamsvlees wordt gelegd, nog hete stenen er bovenop, wat nat karton en geweven zakken rondomrond en afsluiten met een laag aarde om de warmte te bewaren. Na zo’n 40 minuten is alles gaar. Vergezeld van een heerlijke vino caliente of een soort glühwein. Een geslaagde afsluiter!

Huayhaush_15.jpg

Terug in Huaraz drinken we onze eerste Pisco Sour, de nationale drank van Peru, eten stoofvlees met frietjes bij een Belg en beleven een memorabel avondje in Disco Tambo, daar waar 3 jaar geleden de vonk oversprong :-)

Meer foto's vind je hier

Huayhaush_01.jpg

Geplaatst door TimLinde 14:22 Gearchiveerd in Peru

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint