Een Travellerspoint blog

Biken in Nong Khiaw

In Luang Prabang nemen we de boot naar het kleine dorpje Nong Khiaw, verder naar het noorden van Laos. Met een 15 tal zitten we op de boot en wij hebben een beetje malchance dat we helemaal achteraan zitten in het lawaai van de motor. We hebben per geluk wel goed gezelschap: de 2 Duitse meisjes die we reeds in Luang Prabang tegen kwamen en het Zwitserse koppel Karin en David die al 15 maand aan het reizen zijn! We weten dus wel waarover gebabbeld ;-) Wel jammer dat we niet op het dak van de boot kunnen zitten (een zeil, onmogelijk dus) want dan heb je een prachtig zicht. Ergens halverwege de rit moeten we overstappen op een grote túktúk die ons 20 minuutjes verder brengt omdat het water te ondiep is in deze periode van het jaar om en het gewicht van de boot en ons gewicht erbij drijvende te houden. We kwamen eerder al eens vast te zitten waarna enkele passagiers uitstapten om de boot verder te duwen in het ondiepe water. Met de túktúk gaat het dan ook veel sneller dan met de boot, die we al tuffend zien aankomen terwijl we deze opwachten vanop een schoon idyllisch plekske. Om 17u komen we aan in Nong Khiaw, blij dat de boottocht van 8u erop zit! Een heel rustig dorpje met (voorlopig) nog geen geasfalteerde weg!

7_Nong_Kiaw.jpg5_Nong_Kiaw.jpg

De volgende dag doen we rustig aan want ’s nachts heeft er een of ander vies beestje heisa gemaakt in Linde’s buik. Het moest er eens van komen natuurlijk ;-) Het klikt goed met Karin en David en we spreken iedere avond af om samen te eten. En na wat LaoLao en Schotse whisky wordt het nog gezelliger ;-) Wie hun avonturen wil bekijken: www.hobos.ch

Omdat we toch iets van de omgeving willen zien, blijven we een dagje langer en huren een koppel mountainbikes. In een van de restaurantjes hangt een topografische kaart met aangeduide wandeling van 30 km die wij met de mountainbike plannen te doen. Fotooke van nemen en ‘en route’!

1_Nong_Kiaw.jpg

Na een aantal km asfalt draaien we een dirtroad in. Super goed wegje, véél omhoog en omlaag en echt prachtige zichten. We passeren enkele mini-dorpjes en zien de lokale mensen bezig met hun dagelijkse taken. Linde kampt wel met slappe benen en een buik die verkrampt bij iedere bump, maar de omgeving maakt het allemaal meer dan waard! Sneller dan verwacht komen we aan de rivier Nam Ou. Volgens de kaart zou hier een wegje aan de overkant moeten lopen tot in Nong Khiaw. Nu enkel nog aan de overkant zien te geraken! In het dorpje leggen we met handen en voeten uit wat we willen (letterlijk want ze spreken hier geen Engels) en als ze eindelijk snappen wat ons plan is, proberen ze er ons van te overtuigen dat er helemaal geen wegje is aan de andere kant. Dan maar ons kar keren en dezelfde weg helemaal terug fietsen :-( Hilarische momenten wel met de locals! De eerste kilometers wegen mentaal efkes zwaar door, vooral bij Linde, maar in het naderende avondlicht worden we getrakteerd op prachtige zichten en is het nog maar eens genieten! Met een voldaan gevoel na onze fysieke inspanning zetten we een gezellige avond in met Karin en David. Zij hebben Zuid-Amerika reeds achter de rug en maken ons er al helemaal warm voor :-)

4_Nong_Kiaw.jpg3_Nong_Kiaw.jpg

Geplaatst door TimLinde 18:08 Gearchiveerd in Laos Reacties (0)

Luang Prabang, een beetje zoals thuis!

Een mooi voorbeeldje van Lao logica: ’s morgensvroeg willen we de bus boeken vanuit Vang Vieng naar Luang Prabang. Na heel wat gebel en geregel krijgen we te horen dat we binnen 5 minuten al op de oppikplaats worden verwacht. Ok, ’t is maar 5 minuten wandelen maar we wachten nog op ons ontbijt, moeten ons verblijf en consumpties nog betalen (de rekening maken verloopt meestal met de nodige moeite ;-) ) én bovendien onze rugzak nog maken! Uhu, dan misschien toch maar een dagje uitstellen? Ahnee, want de plaatsen zijn nu al gereserveerd en annuleren kan niet! Ze kijken eens op hun horloge: Welja, binnen 20 minuten op de oppikplaats is ook goed. Vanwaar dat extra kwartier plots komt opduiken weten we niet, maar we maken er dankbaar gebruik van en schieten in actie! En zo halen we zonder problemen de bus die ons naar Luang Prabang brengt. Een 4 uur durende mooie rit in het bergachtig landschap. Aangekomen in het busstation van Luang Prabang laten we ons leiden door het voorbereidend werk van 2 Duitse meisjes (het verschil tussen reizigers voor 3 weken en wij) zodat we terechtkomen in een gezellige rustige buurt met veel hotellekes.

6_Luang_Prabang.jpg 2_Luang_Prabang.jpg

Luang Prabang is een supertoffe stad! Door de Frans koloniale bouwstijl hebben we het gevoel alsof we in een Zuiders Frans stadje beland zijn. Een heerlijk moment van rust :-) Iedere dag is er een gezellige avondmarkt met heel veel mooie spulletjes. Wij denken natuurlijk twee keer na voor we iets kopen want alles moet altijd weer in die rugzak gepropt worden ;-) Gelukkig maar, want Linde zou net iets te veel souveniertjes aanschaffen!
Eén van de avonden eten we in een gezellig restaurantje aan de riverside. Nadat we er twee gerechten bestellen typisch voor de stad, zien we de ober alias eigenaar op z’n brommer springen waarna hij na 10 minuten terugkomt met een zakje (ons eten!). Gegarandeerd gekocht op de markt! Dit kan alleen in Azië denken we! Maar we vinden het helemaal niet erg want het is echt lekker ;-)

We hebben meer zin om gewoon wat rond te hangen in de stad dan in de typische excursies naar watervallen en tempels. Uitgebreid ontbijtje, een eerste Aziatische massage (Tim een typisch Laotiaanse gefocust op drukpunten en stretchen, Linde een massage met olie), beglegde broodjes, terrasjes, wat rondkuieren, … We volgen er ook cooking class waarbij 20% van de kostprijs naar een project voor kinderen zou gaan (onze eerste goede daad onder het motto ‘Travel for Life’). We maken eerst een uitstapje naar de versmarkt om ons wat uitleg te geven over vaak gebruikte ingrediënten. Hierna maken we 2 gerechten als lunch en nog eens 3 als vroeg avondmaal. Het zal je niet verbazen dat we hierna gene pap meer kunnen zeggen! Van 10u tot 17u aan het kokerellen, dat was nog eens genieten! En zonder ruzie maken ;-)

5_Luang_Prabang.jpg3_Luang_Prabang.jpg

Geplaatst door TimLinde 18:00 Gearchiveerd in Laos Reacties (1)

Haat-liefde verhouding met Vang Vieng

Aangekomen met de nachtbus in Vientiane besluiten we - na een koffietje en koffiekoek in het ochtendzonnetje - om meteen door te reizen naar Vang Vieng. We hebben allebei niet veel zin in het stadswezen. Twee bussen volgestouwd met toeristen vertrekken richting Vang Vieng, dat belooft! We hoorden eerder: 'Vang Vieng, you love it or you hate it' dus wij benieuwd om onze eigen mening hierover te ontdekken. Onderweg eten we de beste belegde broodjes met heerlijke gebakken kip, verse groentjes en mayonaise! Het laatste deel van de 4 uur durende rit is zeer bumpy en bochtig wat voor Linde afzien betekent maar voor Tim lekker genieten van de omgeving ;-)

20_Vang_Vieng.jpg17_Vang_Vieng.jpg

We verblijven er in Maylyn Guesthouse in een van de vele bungalowkes gelegen in een prachtige tuin op 10 minuutjes wandelen van het centrum. Met onze gehuurde fietsen trekken we er een dagje op uit om de omgeving van het Karstgebergte te ontdekken. Waaauw, dit is magnifiek!

16_Vang_Vieng.jpg15_Vang_Vieng.jpg

We wandelen naar de top van een berg (20 minuutjes klimmen) van waarop we prachtig zicht hebben op het karstgebergte, lokale plattelandsleven en meanderende riviertjes. De rotsen hier zijn vlijmscherp en klinken als metaal, heel speciaal. Wel jammer dat er steeds een waas over de bergen hangt zodat de zichten niet zo helder zijn en je vaak niet meer kan onderscheiden dan de contouren van de bergen. Gevolg van de vele bosverbrandingen, cement factorys of klimaatgerelateerd? Niemand die ons een duidelijk antwoord kan geven.

14_Vang_Vieng.jpg

We fietsen verder naar de bekende grot 'Tham Phu Kham' waarin je van de ene grote kamder naar de andere loopt/klautert, steeds donkerder en donkerder. Best een beetje creepy, maar een welkome afkoeling! Onderaan de grot loopt een rivier gekend als de Blue Lagoonm dankzij z'n helderblauw water. Een schoon plekske om wat te blijven rondhangen. Er hangen touwen zodat je letterlijk het water kan inslingeren of je kan de rivier inspringen vanuit een boom vanop 2 etagekes.

13_Vang_Vieng.jpg

Terwijl we terugfietsen genieten we van een prachtige zonsondergang, waarbij onze ketting nog een vijftal keer afvalt ;-)

10_Vang_Vieng.jpg

We nemen ook eens een kijkje daar waar het partyleven zich afspeelt. Vang Vieng is zeer gekend om het 'tuben' oftewel de rivier afdobberen op een grote band, met pint in de hand en met de nodige stops in de zovele bars aan de waterkant. Fuiven op klaarlichte dag, daar komt het eigenlijk op neer. Beschilderde lichamen, oorverdovende muziek, zatte mensen die slingeren in het water vanuit de bars, ... Dat zijn de beelden! Het Ibiza van Laos! Het verwondert ons niet dat hier maandelijks mensen het leven bij laten. We voelen ons niet meteen geroepen om mee te doen, maar vinden het wel de moeite om eens te aanschouwen ;-) Rond 18u houdt het tuben op en verhuizen de feesters naar de vele bars in het centrum. Je ziet ze allemaal rondlopen met een zogenaamde 'bucket', een echt emmertje waaruit ze een of andere cocktail drinken.

09_Vang_Vieng.jpg08_Vang_Vieng.jpg

In het centrum van Vang Vieng vind je het ene restaurantje naast het andere met allemaal min of meer dezelfde menukaart. Overal hangen tv's waarop continu series worden afgespeeld zoals Friends, South Park, The Simpsons, ... We lassen een vettige avond in: toastbroodjes, hamburgers en frieten is all we need!

05_Vang_Vieng.jpg04_Vang_Vieng.jpg

Onze mening: verblijvende in de mooie tuin van Maylyn Guesthouse, we love it!

Geplaatst door TimLinde 21:17 Gearchiveerd in Laos Reacties (1)

Cruisen met de brommer over de Bolovan plateau

Het langverwachte motorbike-plan in de Bolovan plateau! We nemen enkel het meest noodzakelijke gerief mee in een kleine rugzak en laten de rest achter in ons guesthouse. Omdat we nog wel eens wouden uitslapen en nog wat administratie moesten doen, zijn we pas om 13u vertrekkensklaar. Een manuele brommer deze keer zodat Linde wijselijk het stuur aan Tim toevertrouwt ;-) We brommeren over een goede geasfalteerde weg richting Tad Lo (Tad betekent waterval), waarbij je onderweg heel vaak kan afslaan om een van de vele watervallen te bekijken, waar je - uiteraard - iedere keer voor moet betalen! We beklagen de kerels die aan zo'n ticketbalie zitten, wat saai! Zo komen we wel terecht op een zeer idyllisch plekske: Utayan Bajiang Champasak. Een mooie waterval met supercharmante bungalows middenin rustgevende natuur en een etnisch dorpje dat welliswaar nogal kunstmatig overkomt.

30_Bolovan.jpg 29_Bolovan.jpg

Vroemvroem verder tot Tad Lo waar we net voor zonsondergang aankomen. Opnieuw een zeer idyllische lokatie. We hebben al lang spijt dat we de nachtbus naar Vientiane reeds hebben vastgelegd voor morgenavond want hier hadden we wel een dagske willen relaxen! We amuseren ons die avond met 2 creatieve geesten, een Nederlander en een Canadees, speciale mannen!

26_Bolovan.jpg 25_Bolovan.jpg

Vroeg uit de veren op dag 2 van dit brommeravontuur want we hebben een lange dag voor ons! De nachten hier zijn koeler en in de vroegte op de brommer is het maar friskes. We zetten onze rit verder via Sekong om halverwege de weg naar Attapeu de dirtroad richting Paksong te nemen. Waauw, het is hier prachtig cruisen op de bruinrode weg tussen de groene bergen met vele watervallen!!

21_Bolovan.jpg 17_Bolovan.jpg

De weg is op de meeste plaatsen reeds verbreed en zal binnenkort geasfalteerd worden denken we. Jammer, maar dat is de mindere kant van vooruitgang zeker!? Je kan het de lokale bevolking moeilijk kwalijk nemen. Stoere motorbiker Tim doet dat goed!

19_Bolovan.jpg16_Bolovan.jpg

We zitten wederom volledig onder het stof als we in Paksong aankomen. Daar genieten we van een lokaal koffietje gemaakt met een echte bialetti! Dit plateau is immers gekend voor de koffieplantages.

09_Bolovan.jpg 12_Bolovan.jpg

Van hieruit gaat het terug over den asfalt. We laten vele watervallen links (of rechts) liggen want we zijn al redelijk verzadigd. De laatste 40 km durft Linde het aan om het stuur over te nemen. En het gaat zo slecht nog niet op de manuele brommer :-)

10_Bolovan.jpg

We mogen ons gelukkig douchen in ons vorig guesthouse in Pakse, ttz mekaar overgieten met kommen koud water, voor we de nachtbus opspringen die ons naar Vientiane brengt, de hoofdstad van Laos. Wat een partybus! Overal gekleurde lichtjes :-) Maar met echte matrassen waar wij met onze kleine gestalte net volledig op kunnen liggen! We waren door anderen reeds gewaarschuwd dat we geen oog zouden dichtdoen op de zeer slechte bumpy weg, maar dit was wonderwel een van onze betere nachten en voor we het goed en wel doorhebben komen we tegen 6u aan in Vientiane.

Geplaatst door TimLinde 20:21 Gearchiveerd in Laos Reacties (0)

Jungletrek in Southern Laos (Dong Hua Sao National Park)

We doen eens lekker gek en boeken een (nogal dure) driedaagse jungle-avonturen-trek via Green Discovery, een adventure agency dat zich specialiseert in ecotoerisme verspreid over gans Laos. De avond voor we op avontuur vertrekken komen we een Vlaams koppel tegen, Ben en Katrien, ook op wereldreis. Hij van de (Limburgse) Kempen, zij van Gent. Mooi toeval :-) Het doet echt deugd om nog eens een Vlaams klapke te kunnen doen en dan nog in het Gents! Een gezellig avondje!

35_Tree_To..erience.jpg33_Tree_To..erience.jpg

De groep waarmee we 3 dagen zullen trekken bestaat uit 5 Duitsers, een koppel van Alaska, een Engels meisje, een Fransman en wij natuurlijk. We vertrekken met de minibus vanuit Pakse naar een klein dorpje Ban Nongluang van waar onze trekking start. Ieder krijgt een klimgordel, een helm en een ‘rem’. We zien er best wel grappig uit met al dat materiaal ;-)

37_Tree_To..erience.jpg36_Tree_To..erience.jpg

En zo trekken we de jungle in. ’s Middags wordt onze lunch geserveerd op bananenbladeren. En wat voor een lunch: massa’s sticky rice, een pakketje gestoomde kip, een heerlijke spicy tomatensalsa, een gekookt eitje en keilekker gedroogd vlees. Smullen!

31_Tree_To..erience.jpg30_Tree_To..erience.jpg

Na de middag begint (eindelijk) de actie! We starten met een korte canopywalk over een ravijn en rivier. Best wel griezelig, ook al kan je onmogelijk naar beneden vallen omdat je vasthangt, maar het wiebelt toch fameus als je er met meerdere tegelijk overloopt! Hierna volgen een 7-tal ziplines. De eerste starten we een beetje aarzelend met de nodige spanning (Linde toch), maar al snel hebben we het ziplinen volledig onder de knie en is het puur genieten. Onder begeleiding van onze 4 gidsen die steeds voluit roepen: ‘Brake brake brake!’ en ‘Leg up leg up leg up!’ kan er weinig fout lopen :-) De tweede dag doen we een zipline van wel 400m lang! Puur genieten! Ook Walter en Freddy willen dit niet missen ;-) We doen de langste zipline ook eens in superman/woman stijl: je klimgordel klikt vast op je rug zodat je helemaal horizontaal komt te hangen met je buik naar beneden en een gids ziplinet met je mee terwijl jij je benen vasthoudt. Net alsof je vliegt dwars over en door de jungle. Freedoooom!!! We doen ook enkele korte stukjes abseiling maar deze zijn weinig spectaculair.

25_Tree_To..erience.jpg25_0_Tree_..erience.jpg

Er wordt al snel een ‘team Germany’ gevormd versus ‘the others’. Een beetje Beer Lao of Lao Lao (de lokale rijstwijn) had het ijs in de groep wel wat sneller kunnen breken ;-) Maar we amuseerden ons wel met ‘the others’ en met mekaar!

’s Nachts slapen we in de zogenaamde treetop houses. Deze hutjes zijn letterlijk in een boom opgehangen met stevige kabels en rondom de stam heengebouwd, 10 meter boven de grond. Mét een toilet en lavabo waar stromend water uitkomt. Ongelooflijk! De enige manier om je hut te bereiken is… ziplining natuurlijk! De eerste avond in het donker, nog niet zo vanzelfsprekend! Super om in je eigen privé-hut middenin de jungle in slaap te vallen onder het geluid van duizenden krekels en ’s morgens te ontwaken door de vele fluitende vogels. De jungle was minder angstaanjagend dan verwacht, hoewel Linde ’s nachts toch ging pipi doen met een piepklein bonzend hartje ;-)

18_Tree_To..erience.jpg

Tijdens de trekking is er meer dan voldoende tijd om te relaxen en voor ons – in tegenstelling tot de rest van de groep – had het echte trekgedeelte wel wat groter mogen zijn. Het vele wachten op mekaar tijdens de actie steekt ons op den duur wel wat tegen, maar we krijgen er wel spanning en avontuur voor in de plaats.

19_Tree_To..erience.jpg21_Tree_To..erience.jpg

De laatste dag doen we een langere abseiling langsheen een grote waterval zodat we van het prachtige zicht kunnen genieten.

17_Tree_To..erience.jpg15_Tree_To..erience.jpg

Na de laatste lunch sluiten we af met via ferrata. Dit gaf toch wel de grootste kick van de 3 dagen! Het geeft je een vrij en tegelijk alles-overheersend gevoel terwijl je uitkijkt over de grootsheid van de jungle. Dit willen we nog gaan doen :-) Prachtige zichten vanop deze hoogte! Een mooi afscheid van de jungle.

13_Tree_To..erience.jpg11_Tree_To..erience.jpg

In het kleine dorpje waar we vertrokken is blijkbaar een festival aan de gang. We steken onze kop er eens binnen en worden meteen uitgenodigd mee te feesten! Beer Lao wordt voor je uitgeschonken, je drinkt meteen het ganse glas leeg dat dan opnieuw wordt gevuld voor de volgende. Er wordt luide lokale muziek gespeeld en iedereen gaat aan het dansen. De dorpelingen vinden het fantastisch! Wij vanzelfsprekend ook! Er worden zelfs heerlijke stukjes eend geserveerd. Helaas staan onze minibusjes al te wachten en moeten we terug naar Pakse. Onderweg moeten we zeker 2 keer stoppen voor een kleine plaspauze van al dat bier ;-) Een memorabele trek!

Geplaatst door TimLinde 8:10 Gearchiveerd in Laos Reacties (0)

(Berichten 26 - 30 uit 42) « Pagina 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 »