Een Travellerspoint blog

Vreemde culturen in Torajaland

Van Derawan vliegen we via een tussenststop in ons geliefde (not) Balikpapan naar Makassar op het naburig eiland Sulawesi. Een aanrader in deze stad is een heerlijk krabgerecht in pikante tomatensaus in één van de vele restaurantjes aan de kade. Veel gepruts maar overheerlijk. Met de bus (echte luxe vergeleken met Kalimantan) gaan we naar Rantepao, een stadje in het centrum van Torajaland.

Specifiek voor deze regio is de vorm van de traditonele huizen in bootvorm. Hun legende vertelt dat de voorouders met hun boot op de vlucht waren tot het water begon te zakken. In plaats van in hun boot te wonen zochten ze beschutting onder hun boot die sedertdien werd gebruikt als dak. Een dorp bestaat uit boothuizen allemaal in dezelfde richting gebouwd met daartegenover kleinere boothuisjes als opslagplaats voor rijst.

Torajaland_19.jpg

Met een veel te sjieke 4x4 maken we een uitdaguitstap samen met een Zweeds koppel om de cultuur en omgeving te verkennen. In de voormiddag wonen we een traditionele begrafenisceremonie bij. In deze cultuur wordt de dode gemummificeerd en bewaard in het huis totdat de familie voldoende centjes gespaard heeft voor de traditionele begrafenis. Deze duurt 3 dagen tot een week en kan plaatsvinden tot 10 jaar na het overlijden. Vrienden, familie en dorpsbewoners zijn allemaal van de partij en op het dorpsplein worden allemaal podia gebouwd om iedereen te kunnen ontvangen.

Torajaland_17.jpg

De ceremonie heeft tot doel het begeleiden van de ziel van de overledene naar de hemel waar hij of zij op zijn/haar beurt de familie kan beschermen. Enkel de zielen van pas gedode buffels kunnen de ziel van de overledene begeleiden naar de hemel. Zo aanschouwen we het afmaken van wel 16 buffels en de arena wordt een waar bloedbad. Voor Linde is het tanden bijten om dit te moeten aanschouwen want vele buffels blazen pas hun laatste adem uit na 15 minuten afzien... Ze slaan of snijden een gapende wond in de nek van het beestje waarna het bloed eruit gutst. Gelukkig worden alle buffels daarna versneden en verdeeld over de mensen en niks gaat verloren.

Torajaland_12.jpg

De overledene zelf bevindt zich op het plein in een klein speciaal hiervoor ontworpen boothuisje. Na de dagenlange ceremonie krijgt de dode zijn definitieve rustplaats. In uitgeholde rotsen, opgehangen tegen de rotsen, in speciale boothuisjes of in de grond. Een uniek ervaring voor ons waar we toch even stil van werden, hoewel dit meer ervaren wordt als feest dan als afscheid. Wat ons ook wel raakt is dat deze mensen eigenlijk hun ganse leven leven in functie van de doden, alle geld dat ze sparen hebben ze nodig voor de begrafenis van hun dierbare. Vreemde gedachtengang vinden wij…

We bezoeken er verder nog menhirs, rotsen met graven, hangende graven in een miniboothuisje, traditionele dorpjes met weverijen en een plek waar flying foxes leven oftewel gigantische vleermuizen hangen in de bomen.

Torajaland_06.jpg

We huren er een brommer voor één dag en trekken zelf wat op verkenning over de spekgladde kasseiën of aarden wegskes, steil bergop en bergaf. Tim aan het stuur, Linde met de gps als copiloot. Soms moet de copiloot de stijgerende brommer verlaten om er toch maar zeker van te zijn dat Tim tot boven geraakt. Bergaf is dikwijls al niet beter maar fun was het zeker! Een toffe manier om de omgeving te ontdekken!

Torajaland_04.jpg

We eten er 2 lokale gerechten typisch voor Torajaland: vis in zwarte saus en een bamboe gevuld met een mengeling van groeten, varken en cocosmelk. Dit geserveerd met zwarte rijst. Heel speciaal en erg lekker. Een mooie afsluiter voor we ons begeven naar Jakarta om onze laatste avond in het Aziatisch contintent vieren…

Torajaland_02.jpg

Voor meer foto's zie hier

Geplaatst door TimLinde 14:46 Gearchiveerd in Indonesië

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint