Een Travellerspoint blog

Beestige natuur in Kalimantan (Borneo)

Nog een kleine maand te gaan en we verlaten Azië alweer… In China nemen we ons twee dagen rust om onze resterende tijd te plannen. We beslissen zowat off the beaten track te gaan en vliegen via Kuala Lumpur naar het eiland Kalimantan, het zuidelijk deel van Borneo, met als hoogtepunt een bezoek aan het park van de orang-oetans.

De steden in Kalimantan vinden we maar niks. We landen in Balikpapan, de hoofdstad van het eiland. Er valt weinig te beleven als toerist, geen gezellige barrekes of restaurantjes en zeer ontoegankelijk om iets geregeld te krijgen van transport of tours. Wel handig dat overal kleine minibuskes rondrijden met open deur, zo kan je makkelijk op en af hoppen en hoef je nooit te wachten.
Dit is een echt moslim eiland waardoor er toch een heel andere sfeer hangt. Bovendien maken pintjes geen deel uit van het straatbeeld… even aanpassen dus! Het enige pluspunt van de stad is de Mc Donalds en de Dunkin Donut ;-)

We nachtbussen tot in Banjarmasin als tussenstop op weg naar het nationale park. Opnieuw een teleurstelling: geen terraskes, geen bier en veel te heet! Met voetgangers houden ze ook absoluut geen rekening. Ofwel is het voetpad onbestaande, ofwel zit die vol gapende gaten en bulten door de boomwortels zodat je je blik voortdurend op de grond moet focussen. ’t Is ook weer wennen aan het links rijden.
Accommodatie is net als in China duurder dan in de andere landen, al is het lokaal eten hier supergoedkoop. Dit is duidelijk het land waar de kroepoek ontstaan is, lekker!

We beleven er een onvergetelijk avontuur bij Kapsalon Steven. De kapster zelf die enkele woordjes Engels kan en de rest allemaal giecheltrienekes die absoluut met ons op de foto willen. Daarna haartjes wassen, knippen, nog maar eens wassen, wat wax voor de wetlook, brushen, nog wat bijwerken met de stijltang om te eindigen met nog wat gel! Wat een gedoe, maar het resultaat mocht er zijn!

We maken er een boottrip over de vele kanalen die de stad rijk is en aanschouwen het leven langs de rivier zoals die reeds 300 jaar geleden plaatsvond. Allemaal houten paalwoningen, klein of groot. We zien de mensen en kinderen zich wassen, tanden poetesen, kleren wassen, … De kinderen spelen in het water of zijn aan het vliegeren met een zelfgemaakte vlieger: touw, houten stokjes en een plastiek, meer is daar niet voor nodig. Lijkt allemaal mooi tot je beseft dat ze leven in hun eigen afvalwater, met massa’s wc’s die rechtstreeks uitgeven op de rivier en veel plekken met massa’s afval… Voor geen geld van de wereld kreeg je ons hier in het water. De kindjes waren wel superschattig en we eindigen de tocht met stijve kaken van al het glimlachen.

Banjarmasin_6.jpg

’s Ochtends heel erg vroeg brengen we een bezoekje aan de floating market oftewel handel op het water. Sommigen moeten wel 4 uur roeien om er te geraken, niet te geloven. Leuk om te zien zo’n kleurrijke markt op het water. Er vaart zelfs een cafeetje rond en er zijn ook enkele bootjes met koffie, thee en ontbijt voor geen geld. Het lijkt er wel op dat de floating market hier aan het uitbloeien is, met klanten en verkopers in totaal misschien 25 bootjes. Als je reeds eerder een floating market zag dan is dit zeker geen must-do.

Banjarmasin_2.jpg

Vanuit Banjarmasin volgt nog maar eens een busrit van 18 uur tot het Tanjung Puting National Park. Hier start onze heerlijke driedaagse boottrip. Het bovendek is volledig voor ons twee, met ligmatjes om te relaxen overdag, terwijl er ’s nachts een dikke matras met muskietennet komt te liggen. Op de boot reizen verder mee: de kapitein met zijn zoontje als assistent, een kokkin met haar zoontje en een gekke gids. We worden drie keer per dag culinair verwend en ’s avonds zelfs dinner bij candlelight. We voelen ons precies op huwelijksreis :-)

Tanjung_Puting_11.jpg

Tijdens het varen is het genieten van de omgeving, met hier en daar een troep makaken of probiscus aapjes in de bomen en enkele overvliegende ijsvogels. Iedere dag leggen we aan in een kamp waar de orang-oetans gevoederd worden. De orang-oetans in dit park zijn bijna klaar om terug in het wild te leven. Ze worden nog één maal per dag gevoederd (bananen en melk) om zeker te zijn dat ze niets tekort komen enerzijds en om ze nog te kunnen gadeslaan anderzijds. Een soort van rehabilitatiecentrum dus voor apen die uit gevangenschap zijn genomen. Een vrouwtje bevalt gemiddeld pas om de 8 jaar en zal zo’n 7 jaar voor haar kindje moeten zorgen. Ze leven niet in groep maar zijn semi-solitair.

Tanjung_Puting_03.jpg

We beleven zeer veel waauw-momentjes tijdens deze 3 dagen! Ongelooflijk om de orang-oetans van zo dichtbij te zien. Het zijn gigantische beesten die zeker 8 keer sterker dan ons zijn. Je kan er dus maar beter geen meningsverschil op na houden ;-) In ieder kamp heerst een soort hiërarchie waarbij de King het machtigste is. De mannetjes krijgen met het ouder worden 2 grote kaakflappen en een kinflap. Je zou van minder terugdeinzen… King Tom is de oudste en een echte reus. Hij demonstreert ons z’n macht door met 1 hand 3 grote boomstronken enkele meters verder te deponeren. Iedereen is op z’n hoede om snel te verdwijnen als King Tom in onze richting komt. Indrukwekkend en spannend tegelijk dus! Ze zijn bovendien zeer intelligent. Eén vrouwtje komt naar ons toe en pakt ons flesje water dat op een bank stond, draait het open en giet het volledig in haar muil. Een ander vrouwjte maakte een afdakje van bladeren toen het begon te gieten zodat zij en haar kleintje beschermd waren voor de regen. Geweldig!

Tanjung_Puting_13.jpg

We zagen ook een gibon tussen de orang-oetans. Zowaar nog indrukwekkender. Veel slanker en eleganter dan een orang-oetan, menselijker ook.

Tanjung_Puting_06.jpgTanjung_Puting_02.jpg

Vliegensvlug is dat beestje, slingerend door de bomen. Hij kwam ook enkele bananen oppeuzelen.
In de rivier hadden we het geluk om enkele varanen te spotten, meer dan een meter lang.

Dit was echt top!

Voor meer foto's zie hier en hier

Geplaatst door TimLinde 19:01 Gearchiveerd in Indonesië

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint