Een Travellerspoint blog

Weekje met de familie Cools in China

Vanuit Feilai Si reizen we 3 lange dagen over Lijang en Chengdu per bus, vliegtuig en trein om Xi’an te bereiken waar we zijn afgesproken met de familie van Tim. Ma Yvonne, Pa Fons, zus Ils en schoonbroer Jef worden door ons vol spanning opgewacht in de lobby van het hotel voor een gelukkig weerzien. We zijn al bijna 5 maanden onderweg ondertussen!

35_Xian.jpg

Met de fiets touren we over de brede stadswallen onder de blakende zon en het voelt al snel aan alsof we gisteren nog samen waren. Iedereen is behoorlijk onder de indruk van het bezoek aan het terracottaleger. Hier bevinden zich massa’s terracottafiguren die als grafgiften zijn meegegeven aan de keizer Qin Shi Huangdi. Het ontwerp van het graf was bedoeld als een ondergrondse weergave van het heelal. Voor de bouw ervan werden naar schatting zo'n 700.000 arbeiders ingezet, ruim twee keer zoveel als bij de Chinese Muur. Na voltooing van het graf werden de mensen die mee hadden geholpen levend begraven in het ondergrondse paleis, zodat geen van de geheimen zich konden openbaren.

Het graf van de keizer zelf is eigenaardig genoeg nooit geopend. Aangezien het Terracottaleger geleidelijk aan bedekt werd met een drie meter dikke zandlaag, werd het leger pas 2200 jaar later ontdekt, in 1974. De restauraties die er uitgevoerd worden zijn ongelooflijk als je ziet in welke staat ze gevonden werden. Iedere terracottakrijger heeft een unieke grootte en gezichtsexpressie. Knap!

30_Xian.jpg

We bezoeken nog een moskee met mooie binnentuinen, volgen een theeceremonie en placeren ons in de schaduw van een parkske met een pintje. Gezellig bijkletsen!

De nachttrein brengt ons naar Chengdu waar we logeren in een artificieel maar gezellig stukje stad. Hoogtepunt in Chengdu is ongetwijfeld het bezoek aan het “Giant Panda” reservaat. Deze panda heeft z’n naam niet gestolen, ze zijn gigantisch maar tegelijk erg schattig.

24_Chengdu.jpg

Als ze geboren worden wegen ze slechts een duizendste van een volwassen panda, wat bij mensen zou neerkomen op vroeggeboorte. Het is dan ook niet evident om de boorlingskes er door te krijgen. Op film zien we hoe een giga-mama panda haar pasgeborene met haar muil oppakt om de baby vervolgens in haar lompe poten te leggen zodat het kleintje kan drinken aan de borst. Superlief, hoewel het hier af en toe wel eens fout loopt blijkbaar en er hulp van buitenaf nodig is. We zien ook zeer veel “red panda’s”. Een pak kleiner en met een lange staart, ze hebben wel iets weg van een vos. Mooie beestjes!

22_Chengdu.jpg

Op de terrasjes van Chengdu leren we de knepen van het wiezen en veertigen. Fons blijkt een echte krak in het kaarten.

Met de vlieger trekken we verder naar het karstgebergte in de omgeving van het stadje Yangshuo. We verblijven er in het charmante guesthouse “The Giggling Tree” uitgebaat door een Hollands koppel. We verkennen de omgeving met een fietstochtje langs een kleinere rivier en een wandeling langs de oevers van de Li rivier. Serieus zweten geblazen bij meer dan 30 °C, totdat een ware stortbui voor afkoeling zorgt. Paden worden rivieren, wij worden doorweekte waterkiekens. Een lokaal madammeke loodst ons mee naar haar primitieve huis waar we even mogen schuilen en onze haren drogen met een niet al te kosjere handdoek. Als ze even later met een ouderwets kleed aan komt draven en die voor de neus van Linde houdt, weet deze even niet hoe te reageren. Een verleidelijk aanbod waar ze dan toch maar vriendelijk voor bedankt ;-) Ongelooflijk die vrijgevigheid.

17_Yangshuo.jpg

Hierna overtuigen ze ons om met een bamboeboot verder te gaan tot het volgende dorpje. Plots spotten we een politieboot en onze bootman vaart stilletjes een inham in van waar de politie ons niet kan zien. We weten niet goed wat het probleem juist is, ofwel omdat hij ons illegaal vervoert, ofwel omdat wij niet in het bezit zijn van een correct ticket. Daar zitten we dan, aan het schuilen voor de politie als echte illegalen… Wel een uur moeten we wachten totdat de shift van de politie erop zit en de kust weer veilig is. Een hilarische situatie.

10_Yangshuo.jpg

Op de mooiste dag maken we een kayaktocht op de Li rivier. Voor Fons en Yvonne de eerste keer in hun carrière! Wanneer het plan om per 2 in de kayak te kruipen in het water valt bij het zien van enkel eenpersoonskayaks, vallen er enkele stressmomentjes maar al snel is iedereen er goed mee vertrokken. Het warme weer maakt dat we mekaar voortdurend natspatten. Tim en Jef zijn er natuurlijk veel efficiënter in dan Ils en Linde en de meisjes hun kayaks zitten al snel half onder water. Dikke fun terwijl we een schoon kleurke opdoen!

Met z’n zessen genieten we nog meer van het Chinese eten want nu komen er soms 6 verschillende gerechten op tafel :-) Als speciallekes eten we pompoenbloemen opgevuld met een gehaktmengsel, taro welke een soort knol is met bloemige textuur en lekkere smaak en een gerechtje met ezelvlees. Allemaal heel erg lekker. We worden in de watten gelegd en ook voor ons voelt dit echt aan als vakantie in onze vakantie. Hier zouden we wel aan kunnen wennen ;-) Als kers op de taart werden we verwend met 2 fleskes Italiaanse Primitivo van onze favoriete wijnwinkel Cavatappi en ovenbaked chips van Lays :-) Dankuwel aan de familie!!

16_Yangshuo.jpg

Zeer interessant om eens te zien is het cormarant fishing, oftewel vissen met aalscholvers. Dit wordt tegenwoordig enkel nog gedaan als toeristische attractie. De aalscholvers duiken het water in om te jagen op de vissen maar kunnen de vis niet doorslikken omdat ze een touwtje rond hun nek hebben. Als ze voldoende vissen in hun krop hebben, haalt de visser de vogels uit het water waarna hij hun bek opent terwijl ze omgekeerd hangen zodat de vissen er terug uit floepen. Een speciale band tussen aalscholver en visser…

08_Yangshuo.jpg

We wonen een typische Chinese lichtshow bij die plaatsvindt op de Li rivier met prachtig belichte karstbergen op de achtergrond. De show bestaat uit zang, mooie kostuums, vele bootjes gecombineerd met prachtig lichtspel. Er speelt wel zo’n 600 man in mee. Knap!

En zo werd het alweer tijd om opnieuw afscheid te nemen... De familie Cools met een 36 uur lange reis in het vooruitzicht terwijl wij nog even de tijd namen om ons tripje te plannen naar Indonesië. We hebben echt genoten van deze week!

Geplaatst door TimLinde 15:51 Gearchiveerd in China

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint